20 септември 2015

3. Как се използват менструалните чашки?

За начало, менструалните чашки трябва да се сгънат, преди поставяне във влагалището. Това способства за образуването на по-остър връх и по-лесното поставяне. Съществуват редица различни сгъвки, като най-често срещаните са:
С-образна  - Препоръчва се от повечето производители на менструални чашки. Работи с различни по твърдост чашки. Недостатъкът на тази сгъвка е, че образува сравнително голям връх
1)  Прилепете двата края на чашката един към друг
2) Сгънете я на две

7-образна 
1) Прилепете двата края на чашката един към друг
 2) Вземете единия ъгъл и го сгънете диагонално до основата на срещуположния ръб


Триъгълна - разновидност на 7-образната като горният ръб се сгъва докато се припокрие напълно с долния. Много малък връх, но се разширява към основата. С прищипване надолу - Една от най-известните сгъвки. Много лесна и бърза. Има много малък връх, работи дори с най-твърдите чашки, но се разширява в основата на чашката.
1) Натиснете единия ръб навътре и надолу към основата на чашката
2) Съберете двете части на чашката около вдлъбнатия ръб, за да предотвратите отварянето му.


Сгъвка 'Лабия' - лично на мен любимата ми сгъвка. Образува сравнително малък връх и е сравнително тънка по цялата си дължината. Работи при по-меки до средно твърди чашки.
1) Захванете леко част от чашката
2 ) Съберете захванатата част и срещуположната част на чашката
3) Започнете да извивате захванатата част навън и надолу към основата на чашката, докато напълно влезе в нея.
3) Сгънете двете части на чашката около сгъвката, за да предотвратите отварянето й.Има още много видове сгъвки, някои от които може да намерите в официалното видео на Lunette в YouTube (на английски).
 

При поставянето:

- Измийте ръцете си със сапун
- Сгънете чашката, използвайки избраната сгъвка (желателно е да пробвате различни сгъвки, защото някои работят по-добре от други за различните хора)
- Може да използвате лубрикант на водна основа, за да улесните поставянето. Сложете малко на връхчето и по двата ръба по дължина на сгънатата чашка.
- Може да клекнете, да легнете с крака, сгънати на 90 градуса, да застанете права с единия крак на тоалетната чиния или всеки друг метод, който ви е удобен при поставянето на тампони.
- Отпуснете се. Колкото повече се стягате, толкова по-трудно ще е поставянето.
- Внимателно поставете чашката във влагалището, като я държите сгъната, докато я придвижвате навътре (в посока на гръбначния стълб, не вертикално нагоре). Опитайте се да я държите сгъната докато преминете срамната ви кост и едва тогава да я оставите да се отвори. В противен случай има вероятност да изпадне от влагалището. Може да видите срамната кост на фигурата горе вдясно, точно под матката и пикочния мехур. Ще я усетите в горната част на влагалището си малко след входа.
- След като сте поставили чашката, проверете дали се е отворила напълно. Обикновено е достатъчно да прокарате пръст около целия й диаметър , за да усетите дали е сгъната някъде.

Имайте предвид, че е възможно чашката да седи съвсем близо до отвора на влагалището, за разлика от тампоните. В повечето случаи, след като се отвори, стига да е зад срамната кост, чашката сама ще си намери предпочитаното място.

При изваждането:
Никога не дърпайте чашката без да се отпуснали вакуума първо! Някои по-твърди чашки образуват много силен вакуум и можете да се нараните!
- Измийте ръцете си със сапун
- Седнете с разтворени крака на тоалетната чиния (така, че ако разлеете нещо при изваждането да попадне в тоалетната).
- Намерете дръжката на чашката.
- Проследете дръжката и се опитайте да достигнете основата на чашката. В повечето случаи вакуумът ще се отпусне при стискане на основата. Ако не се отпусне, стиснете и започнете леко да местите наляво-надясно (но не дърпайте навън все още). В краен случай, вкарайте пръст отстрани на чашката и я приплеснете леко.
- След като вакуумът се е отпуснал, можете бавно да извадите чашката. Изправете чашката, малко преди целият ръб да излезне, за да избегнете разливания. Това ще ви помогне реално да видите колко е пълна и да прецените на колко време трябва да я сменяте. Повечето чашки имат мерителни линийки. 
- Изсипете съдържанието в тоалетната
- Изплакнете чашката от кръвта със студена вода, след което може и с топла и нежен сапун. Студената вода е, за да не се образуват петна по чашката от кръвта.

Чашката е готова да се постави отново!

Проблеми и решения: 


Трудно поставяне

Много е важно да сте спокойни! Започнете ли да се паникьосвате, мускулите ви ще се стегнат още повече. Вместо това се опитайте да се отпуснете и да напънете леко мускулите като при ходене по нужда.

Лубрикантът е най-добрият ви приятел в този случай. В началото е добре да го сложите на себе си, а не на чашката, защото ако все още се учите да я сгъвате и поставяте удобно, не искате да е хлъзгава. Не веднъж моята е хвърчала из банята, особено ако чашката е по-твърда (по-трудно се държи сгъната)

Използването на сгъвки с малък връх и пробването на различни сгъвки, също може многократно да улесни задачата ви.

Поставянето на чашката под струйка с гореща вода ще направи силикона малко по-мек и също може да спомогне за по-лесното поставяне.

Чашката не се е отворила напълно и усещате вдлъбнатина като прокарате пръста си около нея

Това е обикновено проблем само при меките чашки, тъй като те по-лесно се деформират във влагалището.

Ако усетите, че чашката е вдлъбната някъде, опитайте се да я дръпнете за дръжката леко надолу, след което я бутнете пак нагоре. Някои компании съветват, да я завъртите малко, за да се отвори, но на практика не е толкова лесно. Ако усетите вдлъбнатинка, обикновено непосредствено под нея ще има сгъвка, която може да натиснете и да се опитате да я отворите. Мърдане на чашката наляво и надясно, както я държите за дръжката, също може да помогне. Един метод, който за мен винаги работи безотказно, дори с най-меката чашка  - вместо да се опитвам да натисна чашката за да я отворя напълно, просто с пръст разтягам стените на влагалището от страната на вдлъбнатината. Това дава повече място на чашката и тя се отваря без проблем. В краен случай я извадете и поставете отново ( и това съм правила в началото, преди да открия тънкостите :))
Може да опитате да поставите чашката под струйка студена вода, с което да направите силикона по-твърд, което също ще улесни отварянето й.

Чашката е неудобна

За това може да има няколко причини:

- Имате чувствителен пикочен мехур. Ако имате чувството, че непрекъснато ви се ходи по малка нужда, то ви трябва по-малки и/или мека чашка.

-  Ако я усещате при сядане или дори при стоене - най-вероятно проблемът е в дръжката. Много от нас отрязват част или цялата дръжка. Това зависи от това колко е висок цервиксът ви и къде предпочита да стои чашката ви. Понякога чашката мигрира през деня, така че не бързайте да режете цялата дръжка, преди да сте я поносили поне няколко часа. Някои жени дори забелязват, че цервиксът им значително се премества по време на цикъл , а с него и чашката. В тези случай е пропоръчително, ако можете, дори цял цикъл да изкарате с чашката, преди да изрежете дръжката. Ако дръжката ви убива много, може да се опитате да я сгънете и поставите обратно във влагалището. Друг вариант е да обърнете чашката наопаки, така че дръжката да е вътре в чашката. Много жени дори си носят чашките така, защото този метод също леко скъсява чашката.

Няколко теста, за да определите дали проблемът е в дръжката:
1) Поставете чашката във влагалището и седнете на капака на тоалетната чиния (може и всяко друга твърда плоскост). Започнете да придвижвате таза напред-назад. Ако усещате как чашката се мести във вас, то е защото дръжката опира на твърдата плоскост и движи и цялата чашка с нея. Също така, дори дръжката да не излиза видимо извън влагалището, може да е съвсем на входа му и при движение и седене, да опира и драска срамните устни. Възможно е да не си давате сметка, че оттам идва чувството на неудобство.
 2) Стегнете и разпуснете влагалищните си мускули с чашката във вас. Ако усещате че чашката се движи или дори най-минимално неудобство, е много възможно проблемът да е в дръжката. Ако преминете и двата теста безпроблемно, дръжката ви е тамън.

Ако я усещате,  започнете да режете дръжката малко по малко и да видите дали има промяна.

Съветвам ви, ако можете да си го позволите (т.е. цервиксът ви не е много нисък), да оставите поне малко от дръжката. Това спомага за бързото намиране на чашката, а и също при бърза проверка дали все още чашката сочи в правилната посока.

- Ако отрежете дръжката и все още усещате чашката, най-вероятно е твърде дълга за вас и основата и е почти на входа, където са разположени нервните окончания. В този случай също може да опитате да обърнете чашката наопаки (дръжката да е вътре в чашката) и така да я поставите. Примери за дълги чашки са Diva cup и Lily cup (виж сравнителните таблици)

- Възможно е да имате чувствителност към оребрението на чашката ако е много издадено. Тъй като основата на чашката и дръжката, където се намира е оребрението, са по-тесни от ръба на чашката, обикновено не би трябвало да причиняват неудобство. Има жени , обаче, за които оребрението предизвиква раздразнение. В този случай, може да се избере чашка с по-малко обособени релефни ивици.

- Възможно е и чашката да е прекалено твърда за вас. Изберете по-мека чашка с помощта на сравнителните таблици.


Не мога да намеря чашката!

Имайте предвид, че е възможно да се е качила по-нависоко през деня. Това, че не я намирате, където сте я оставили, не означава, че се е изгубила. Помнете, че няма къде да отиде! Ако  имате проблеми с намирането й, клекнете (което на практика скъсява влагалището), напънете влагалищните си мускули и би трябвало без проблем да успеете да я достигнете с пръсти.

Чашката протича

Имайте предвид, че е нормално да забелязвате няколко капки течност, обикновено поради факта, че частично може да останала от външната страна на чашката при поставянето й. Това не се отчита като протичане. За тези няколко капки, ежедневна превръзка ще е напълно достатъчна

Протичането на чашката може да значи няколко неща:
 - Не е поставена правилно под и около цервикса (виж вдясно). Чашката може да е значително по-ниско от цервикса или той може да е разположен в нея. Важното е, цервиксът да не е отстрани на чашката, защото тогава менструалната кръв ще се стича покрай нея.
- Чашката не е отворена напълно. Опитайте някои от съветите за отваряне на чашката по-горе. Възможно да имате нужда и от по-твърда чашка, която да се отваря по-лесно.
- Чашката е отворена, но не прави вакуум и се движи свободно, веднъж поставена. Трябва ви по-голяма и/или твърда чашка.
- Чашката се е препълнила - Можете да я сменят по-често или да си вземете чашка с по-голям капацитет.

Мисля, че покрих по-важната информация. Ще актуализирам поста, ако има въпроси или неща, които съм забравила да включа.

Ако искате да получавате известия за нови постове, моля добавете се на фейсбук групата ни (инструкции най-отгоре на страницата)Няма коментари:

Публикуване на коментар