10 септември 2015

2. Избор на менструална чашка

Такаам.. След като обсъдихме колко са удобни, здравословни и как представляват бъдещето на менструалната хигиена, идва и логичният въпрос как да си изберем менструална чашка. В момента има над 100 марки менструални чашки от цял свят и продължават да изникват нови всеки ден.

Най-важното е да изберете подходящ размер и подходяща твърдост за вас. Едва ли ви се иска да платите 40-50 лв (или $20-40) за чашка, която няма да ви стане, така че ще трябва да запретнете ръкави и да опознаете тялото си.

1. Размер на чашката

Повечето компании предлагат два размера, като в повечето случаи разделение е под 30 години и нераждали жени и над 30 години и раждали жени. (Явно такова животно като над 30 и нераждала жена няма.) Независимо от официалната категория, в която попадате, имайте предвид, че всяка жена е различна. Има жени, раждали по естествен път, които намират по-малкия размер по-удобен и млади момичета, които избират по-големия.  Две неща са много по-важни при избора на размер на чашка: разположение на цервикса ви и обилност на течението ви.

1) Разположение на шийката на матката (цервикса)  - Цервиксът заема различна позиции в различно време от месеца. Препоръчвам ви да измерите позицията му по време на цикъл, тъй като тогава е разположен ниско. Т.е. ако се чашката ви стане при това положение, ще ви стане при всяко друго положение на цервикса. Ако го измерите по време на овулация, когато е най-високо, може да вземете чашка, която няма да ви стане по време на цикъл.

Как да измерите височината на цервикса си? 
- Измийте ръцете си със сапун
- Може да поставете единия си крак на тоалетната чиния или застането в клекнало положение (имайте предвид, че ако измервате в клекнало положение, може да ви се стори че цервиксът е по-ниско, отколкото всъщност е)
- Поставете най-дългия си пръст във влагалището като го насочвате назад към гръбначния си стълб, а не вертикално нагоре. Цервиксът е различен на допир от заобикалящите го стени на влагалището и обикновено лесно се разпознава. Някои хора сравняват чувството с докосване на върха на носа си. Забележете каква част от пръста ви се намира във влагалището, когато успеете да докоснете цервикса си.

femmycycle.com


о    Висок цервикс – ако трудно го докосвате с пръст или не може да го докоснете въобще, за вас е подходяща по-дълга чашка. Възможно е да използвате и по-къса чашка, като запазите дръжката за по-лесно намиране.
o    Нормален цервикс – обикновено можете да поставите 2/3 до цял пръст във влагалището преди да го докоснете. Повечето чашки на пазара са подходящи за вас.
o    Нисък цервикс – можете да го докоснете , поставяйки между 1/3 и 2/3 от пръста си. За вас ще са подходящи по-малките размери на повечете производители, като най-вероятно ще трябва да изрежете и дръжката.

Ако искате да подходите още по-научно - измерете с линийка частта от пръста ви, която се е намирала във влагалището, при докосване на цервикса ви. Най-вероятно ще е между 20 и 70 милиметра. Повечето компании публикуват информация за дължината на чашките си. Така ще знаете със сигурност дали няма да е твърде дълга или къса за вас. Включила съм страница "Сравнителни таблици" с подробно сравнение на различни чашки по дължина, диаметър, съвместимост и т.н., от който ще може да набележите чашките, които мислите, че ще ви станат най-добре. Имайте предвид, че таблицата е само ориентировъчна и има жени с много нисък цервикс (10-15 мм), които могат успешно да използват менструални чашки, въпреки че най-късата чашка е 35 мм. Аз използвам чашки с обща дължина ~15 мм по-голяма от измерената височина на цервикса ми.

2)  Обилност на кръвотечението - ако имате леко до нормално течение, малкият размер може да е напълно достатъчен за вас. Ако имате нормално до силно течение, големият ще е по-подходящ, а е възможно и да имате нужда от чашки с по-голяма вместимост. Повечето жени са си изградили усещане дали кървят обилно или не, но ако се затруднявате в избора бих казала, че нормално течение е ако сменяте 2-3 нормални превръзки или тампона на ден.

Тъй като моят цервикс е със средна височина и течението ми е нормално (2-3 превръзки или тампони през най-силния ми ден, по-малко през другите дни), реших да избера малкия размер. За болшинството чашки, които съм пробвала, намирам малкия размер за напълно достатъчен за мен.


2. Твърдост

Не всички чашки са с еднаква твърдост. Повечето марки се различават значително, а някои производители дори предлагат чашки с различна твърдост.

Твърдите чашки се поставят и отварят по-лесно във влагалището. Те оказват по-силен натиск върху стените на влагалището и образуват по-силен вакуум, в сравнение с по-меките чашки. По-силен вакуум означава по-малка възможност чашката да протече, но също така може да е малко по-трудна за изваждане.
YuukiТвърди чашки се препоръчват за:
- Жени със силни влагалищни мускули
- Спортуващи жени
Примери за твърди чашки - Yuuki cup , LadyCup (основно ръба, тялото е значително по-меко), Lunette - 2, Femmecup  (основно ръба), Meluna Sport, Mooncup, Keeper.
 
Lunette
Средна твърдост на чашките се препоръчва за:
- Начинаещи, тъй като са достатъчно меки за да не са некомфортни, но достатъчно твърди, за да се отворят лесно във влагалището.  Тази твърдост обикновено е златната среда за повечето жени.
Примери за чашки със средна твърдост - Lunette -1, Juju cup, Sckoon cup, Lena Cup (малко по-твърда), EvaCup, Diva Cup, Ruby cup.Меки чашки са подходящи:
Fleurcup
- За жени с повече опит в поставянето им, защото малко по-трудно се отварят във влагалището. Обикновено с малко завъртане, издърпване, побутване няма чашка, която да не успеете да отворите. Но изискват малко повече търпение, ако нямате никакъв опит.
- Жени с чувствителност на пикочния мехур, тъй като по-твърдите чашки биха могли да причиняват болка или дискомфорт.
Примери за меки чашки - Cuplee, Si-bell, MeLuna Soft (small), Super Jennie

Освен по твърдост и размер, чашките се различават и по материал, форма, цвят, големина на ръба, вид на оребрението по дръжката и самата чашка, разположение на въздушните отвори, и т.н.

Материал:
-Силикон - болшинството от чашките са направени от медицински силикон. Могат да се използват до 10 години.
- Термопластичен еластомер (ТПЕ) - чашки MeLuna. Могат да се използват за поне 3 години.
- Гума - чашки The Keeper. Не се препоръчват за хора с алергия към латекс.

Форма:
Най-често срещани са:
- Форма "камбана" - напp. Lena cup

LENA
- V-образни - напp. Lunette

Lunette - 1
- Екзотични форми - напр.  LilyCup (оригинална версия и сгъваема),  Femmycycle и др.

LilyCup compact
Femmycycle

Формата е въпрос на лично предпочитание. Аз лично не усещам особена разлика между различните форми, ако са еднаква дължина, диаметър и твърдост. Съществува разбирането, че е по-вероятно чашката да се приплъзва надолу, ако е с V-образна форма, но аз нямам подобни наблюдения. Всички мои чашки образуват добър вакуум и не мигрират през деня, независимо от формата. Ако цервиксът ви се разполага в самата чашка по време на цикъла ви, форма камбана ще ви даде повече капацитет, тъй като се разширява в основата си.

Цвят
Има безцветни и цветни чашки (прозрачни и плътни). Имайте предвид, че чашките могат да придобият жълтеникъв оттенък с течение на времето, който е много по-очевиден при прозрачните.

Големина/твърдост на ръба:
Някои чашки имат по-обособен ръб, който също така може да е по-твърд от останалата част на чашката. По-обособен ръб спомага за образуването на добър вакуум и предпазва от протичания, но е възможно да е по-неудобен за някои жени. Чашките с по-голям ръб е възможно да се поставят малко по-трудно, поради невъзможността да се направи много малък връх при сгъването на чашката.
Твърдостта на ръба също спомага за по-лесното отваряне на чашката и образуването на добър вакуум, но също както и при по-обособения ръб, може да се усеща във влагалището при някои жени.

Оребрение на дръжката и основата на чашката:
Оребрението е във всякакви форми и големини - релефни линийки, спирали, точки, цветенца и прочее. За начинаещи е много важно да се вземе чашка с добро оребрение, за спомагане на изваждането й. (Lena, Lunette имат много сполучливи релефни линии по дръжката, както и по основата на чашката)

Разположение  и големина на въздушните отвори:
Повечето чашки ги имат. Те спомагат за отпускането на вакуума при изваждане. Колкото по-високо са разположени, толкова по-голям капацитет ще има чашката. По-големите отвори са по-лесни за почистване в сравнение с малките.

Най-вероятно има и още разлики между различните чашки, но смятам че включих по-важните характеристики .

За да обобщя, най-важно е да изберете правилна дължина въз основа на положението на цервикса си, защото ако не се събере във влагалището, едва ли има значение какви други прекрасни качества има. Второ, имайте предвид колко обилно е течението ви. Това може да наклони везните между две чашки с еднаква дължина, но различен капацитет. Подробна информация за дължина, капацитет и диаметър на някои от по-широкоразпространените чашки може да намерите в секцията"Сравнителни таблици" .

В следващия ми пост, ще опиша процедурата на поставяне и изваждане на чашката както и най-често срещани проблеми и съвети за преодоляването им. Пишете, ако имате конкретни въпроси, ако нещо не е станало напълно ясно, или ако искате да покрия определена тема. Ако искате да получавате известия за нови постове, моля добавете се на фейсбук групата ни (инструкции най-отгоре на страницата).

1 коментар:

  1. Елена13/7/18 05:28

    Здравейте! Много полезна информация и графични изображения на чашките. Доста от тях не бях виждала преди. Искаше ми се да разбера малко повече за материала, от който са изработени- има ли значение дали е матов, или не? А също така, формата на чашката определя ли силата на вакума, който създава?
    Аз наскоро се сдобих с МеЛуна чашка, размер М. Тъй като материята е матова, ми е трудно да я поставям дори да е мокра. Също така, изваждането е болезнено почти всеки път. Не знам дали е заради твърдите ръбчета (класик), или нещо не правя както трябва при изваждането. Затова сега си търся по-малък и по-широк размер чашка, която да не е с матово покритие.

    ОтговорИзтриване