Сравнителни таблици

Как да използвате таблицата

Таблицата съдържа списък с най-често срещаните чашки, подредени по нарастващи : дължина без да броим дръжката ( графа 1), вместимост (графа 2), диаметър (графа 3) и твърдост (графа 4)

Шансът е, че ако имате нисък/нормален цервикс и леко/нормално течение, повечето малки размери, предлагани от различните компании ще ви свършат работа. Винаги може да вземете една средна по големина и капацитет и да видите след първия си цикъл с нея дали имате нужда от по-голяма, по-ниска или по-мека чашка.

Това са стъпките, които може да следвате, ако се затруднявате да изберете първата си чашка:

1. След като сте измерили височината на цервикса си (по време на цикъл!) трябва да имате сравнителна представа къде се намира. За мен това е 2/3 от пръста ми или между 45 и 50 милиметра. Това означава, че мога да си взема чашка приблизително със същата дължина (без да броим дръжката).  Имайте предвид, че чашката може да е сравнително по-ниска, тъй като често седи съвсем в началото на влагалището, а може и да е малко по-висока, тъй като част от цервикса винаги може да седи в нея. Имайте предвид, че във втория случай губите част от капацитета (вместимостта) й. Повечето ми чашки са с дължина около 47 мм като винаги оставям и по 12-13 мм от дръжката, т.е. спокойно използвам чашки с обща дължина около 60 мм . Прегледайте първата графа с дължината на чашките без дръжка и набележете няколко модела.

2. След като сте се спряли на приблизителна дължина, проверете капацитета на всяка от избраните чашки във втората графа. Ако знаете че имате силно течение, препоръчвам чашки с вместимост над 25 мл. Може, разбира се да си вземете и по-малка, но ще трябва да я сменяте по-често. Бих казала, че е по-важно да ви става удобно (т.е. дължината и твърдостта са по-важни) отколкото да ви събира достатъчно течност, за да изкара 12 часа. При всички положения ще е повече от тампон.

За справка:
Тампон Light - 6-9 мл
Тампон Regular - 9-12 мл
Тампон Super - 12-15 мл
Тампон Super+ - 15-18 мл

Това е съвместимостта, измерена до пълното напояване на тампона, което означава, че при нормална употреба е сравнително по-малко. Повечето чашки са със съвместимост 20-25 мл, което вече е 2 пъти повече от нормален тампон, а има чашки със съвместимост до 38 мл, което е 4 пъти повече от нормален тампон и над 2 пъти повече от супер+

3. Графата с диаметър е по-скоро информативна, тъй като влагалището има уникалната способност да се разтяга значително. Също така диаметърът обикновено зависи от размера на чашката, която вземете, т.е. ако ви става на дължина, шансът е, че ще ви става на диаметър.

4. Графа с разделение по твърдост - Разделила съм различните чашки в няколко основни категории - Меки, Средна твърдост,  Твърди , както и няколко преходни групи между основните групи. Имайте предвид, че е възможно една чашка да попада в различни категории в зависимост от това колко дълго е била ползвана, тъй като силиконът омеква с течение на времето ( при изваряване на чашката с цел дезинфекция). Използвайте тази таблица основно за напътствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар