Често задавани въпроси

В края на блога ми също съм сложила няколко от най-често срещаните въпроси.

Какво представлява менструалната чашка?

Това е най-често силиконова чашка, която се поставя във влагалището и събира менструалната кръв. При поставянето й, менструалната чашка образува лек вакуум със стените на влагалището, което спомага за елиминирането на протичания. При смяна течността се излива, чашката се изплаква и може да се постави отново. Тъй като менструалната кръв преминава от шийката на матката (цервикс) в чашката, е много важно размерът на избраната чашка да е съобразен с височината на цервикса, за да може да се събере във влагалището без да опира цервикса.

Как се поставя?

Чашката се сгъва по избрания от вас метод, за да се образува по-остър връх, поставя се във влагалището и се насочва по посока на гръбначния стълб ( а не нагоре), където се намира цервиксът. Обикновено чашката ще се разтвори веднага след като премине през срамната кост, но е възможно да трябва да се поразмърда малко , ако не се е отворила напълно (обикновено проблем с по-меките чашки). Може да се дръпне малко надолу и пак навътре, за да проверим дали се е образувал вакуум.

Как се изважда?

Седнете на тоалетната чиния с разтворени крака. Намерете дръжката на чашката. Не е желателно да се дърпа самата дръжка, освен ако ви е невъзможно да достигнете основата. След като достигнете основата на чашката, стиснете я, за да се отпусне вакуума. Никога не дърпайте без да сте отпуснали вакуума първо! Обикновено ще чуете и типичния звук от отпускане на вакуума. Извадете бавно чашката  и изсипете в тоалетната чиния. Изплакнете със студена вода от кръвта и след това по желание и с топла вода и нежен сапун.

Какви са предимствата й?

Удобна, хигиенична, без мирис, без стърчащи връзки и крилца, по-евтина в дългосрочен план (повечето издържат до 10 години). В допълнение има и 2-5 пъти по-голям капацитет от тампоните, което означава, че може да се сменя от 2 до 5 пъти по-рядко. Много от жените със силно течение намират менструалните чашки за едиствения приемлив вариант за дамска хигиена, тъй като значително намалява времето между две смени.
В допълнение, ще ви даде една увереност и самочувствие. Не само заради свободата и лекотата, но и заради интимната връзка, която ще изградите със собственото си тяло. 
Освен всички чисто егоистични причини, е също и щадяща към околната среда.

Какъв размер да си взема?

Всяка жена е различна! Много е важно да измерите височината на цервикса си, преди да си закупите чашка. Това, в комбинация с обилността на течението ви, ще определи най-подходящия размер за вас. Дали сте раждали или не, дали тренирате или не, също оказват влияние. Подробна информация за избора на чашка ще намерите тук.
 

Каква твърдост да си взема?

Мека - ако имате чувствителен пикочен мехур или слаби влагалищни мускули
Средна твърдост - подходяща за повечето жени
Твърда - ако имате силни влагалищни мускули или тренирате редовно или ако чашките със средна твърдост не образуват достатъчно добър вакуум във вашия случай.

Най-сигурният вариант е да си вземете чашка (например средна твърдост) и да определите дали ви е подходяща, дали имате нужда от по-мека или от по-твърда. Сравнителни таблици на най-често срещаните чашки може да намерите тук.

Боли ли при поставянето й?

Препоръчва се, особено в началото, докато опознаваме тялото си, да използваме лубрикант на водна основа при поставянето. Това значително улеснява поставянето й.


Могат ли да използвам менструални чашки, ако съм девствена?

Да, абсолютно! Много девствени момичета и жени ги ползват. Ако сте девствена използвайте най-малкият размер от всяка марка, задължително лубрикант на водна основа и повечко търпение. Може да ви отнеме известно време да разтегнете достатъчно отвора на влагалището, докато поставянето на чашка ви стане напълно комфортно. Не бързайте и опитвайте по малко всеки ден, докато не успеете да поставите цялата чашка. Много момичета започват с поставяне само на връхчето на пръста си, постепенно преминават от 1 през 2 пръста , само връхчето на сгънатата чашка и така докато цялата чашка не влезне безпроблемно. Не я насилвайте, за да не си причините болка.

Може ли чашката да се загуби във влагалището?

Не. Влагалището е като задънена улица. Ако имате много висок цервикс и вземете малка чашка е възможно тя да се качи достатъчно нависоко и да ви е трудно да я стигнете. Възможно е и ако не се е отворила напълно, да се “залепи” за влагалищната стена встрани от цервикса. В повечето случаи клякане и напъване на мускулите спомага за слизането на чашката надолу. Не се паникьосвайте! Помнете, че е напълно безопасно да остане във вас и няколко дена, така че няма нужда да се бърза!

Колко пръста трябва да поставя във влагалището при изваждането?

Два - палец и показалец. Клекнете и напънете леко мускулите на влагалището докато чашката слезне малко по-надолу и я хванете за основата. Обикновено е достатъчно  да поставите пръстите във влагалището си до първата им сгъвка, преди да успеете да я захванете добре и да я извадите.

Мога ли да ходя по нужда, докато я нося?

Абсолютно! Не би трябвало да усещате никакво неудобство при ходене по малка или голяма нужда. Някои жени, които имат твърди чашки, предпочитат да ги наместват след ходене по голяма нужда, за да са сигурни, че не са се разместили. Меките чашки не оказват толкова много натиск на влагалищните стени и е по-малко вероятно да се разместят.


Как се чистят?

Преди първата употреба е препоръчително да се изварят в съд с вода между 5-20 мин, както и веднъж в края на всеки цикъл. Може да се използват и таблети за дезинфекция - напр. “Milton sterilising tablets”. По време на цикъл е достатъчно да се измият от менструалната кръв със студена вода първо и след това с топла вода и нежен сапун (много от фирмите за менструални чашки предлагат и течен сапун, но всеки нежен, бебешки или зачувствителна кожа сапун без мирис също е добър ватиант) .

Може ли да получа Синдром на Токсичния Шок (СТШ) от чашка?

Смята се, че причината са микро-ранички образувани при поставянето на тампони във влагалището. Влагалището съдържа естествени бактерии, като стафилококовата. Един напоен с кръв тампон е прекрасна среда за размножаването й (особено ако е направен от синтетични материали). През тези ранички стафилококовата бактерия навлиза в кръвта. Колкото по-голям тампон използваме, толкова повече изсушава влагалището и толкова по-лесно се образуват ранички при изваждане и поставяне на тампона. Затова много от случаите на СТШ са от използването на супер тампон.

При менструалните чашки, кръвта е отделена от тялото и не е изложена на въздух, което ограничава развитието на бактерии. Също така чашките не изсушават естествената влага във вагината и е много по-малко вероятно да се образуват микро-разкъсвания и ранички при поставяне и изваждане. Теоретически, ако се одраскате при поставянето на чашката си, има вероятност да получите СТШ, така че най-сигурната защита е да следите за симптоми и да потърсите помощта на доктор при първите съмнения за СТШ.


Мога ли да използвам чашка ако имам спирала против забременяване (IUD)?

В повечето случаи спокойно можете да ползвате чашка. Възможно е да трябва да скъсите малко жичките на спиралата и се препоръчва да сте по-внимателни при отпускане на вакуума, преди да извадите чашката. Повечето компании имат собствени препоръки при използването на спирала и чашки, така че ви съветвам да проверите на конкретния им уебсайт, преди да си закупите чашка, за да сте сигурни, че я използвате правилно.

Ако са толкова хубави защо не са по-полулярни?

Честно казано и аз се чудя това всеки ден! На пазара са от повече от 30 години и сякаш едва сега започват да стават по-популярни.  
Но нека се замислим как един продукт става популярен. От една страна като се рекламира и  от друга като е широко разпространен и достъпен по магазините. Производителите на менструални чашки все още влагат много финанси по разработка на тези продукти и не печелят значително. В повечето случаи един потребител купува не повече от една чашка за цели 10 години. Т.е. те нямат този постояннен приход от продажби. По същата причина, дали един търговец ще избере да продава превръзки и тампони от които прави стабилен оборот всеки месец или ще продава чашки, които е вероятно и да не се купят в следващите 10 години? Идеята на повечето производители на менструални чашки е, че няма по-добра реклама от един доволен клиент. И засега планът им работи. Без особено странични средства, създават една доста солидна група от верни последователи, които от своя страна от само себе си искат да разпространят информацията, защото повечето от тях значително променят качеството си на живот след употребата на менструални чашки. Въпреки, че аз лично не съм ги ползвала достатъчно дълго за да потвърдя, има хора които дори забелязват драстична промяна в дължината и обилността на цикъла си, както и намаляване на менструалните болки. За мен, сами по себе си, свободата и удобството от използването им са ненадминати, дори без останалите бонуси. 

Нови въпроси от формата за въпроси:
Мога ли да използвам чашка, ако имам раничка?
Раничката на шийката на матката е зачервен участък, който се установява при гинекологичен преглед. Често, това е нормално проявление и не води до усложнения. За да се заключи дали има болестни изменения, се взимат цитонамазка и/или колпоскопия. Моля, посъветвайте се с лекар относно типа на раничката Ви и дали употребата на меструални чашки е препоръчително във Вашия случай. В много случаи, шийката на матката се разполага в чашката (при нисък и/или висящ цервикс), което би могло да допринесе до инфектиране на раничките.
Ако имате раничка във влагалището в следствие на одраскване при поставяне, препоръчително е да не използвате чашки или тампони за няколко дена. Ако решите да ги използвате въпреки това, следете за симптоми на СТШ.   


Къде мога да намеря повече информация?
Най-полезен за мен беше каналът на Брий Фармър в youtube (англ.) :


Имате други въпроси?

Моля използвайте формата за въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар