15 октомври 2015

4. Почистване на менструалните чашки

Повечето компании препоръчват да изварите менструалните си чашки преди първоначалното им ползване. Желателно е да използвате и метод за стерилизиране поне веднъж месечно, за да предотвратите развитието на бактерии.

I. Преди първоначалното използване и след всеки цикъл (веднъж месечно)

- Изваряване - Кипнете вода в голям съд.  Добавете чашката във врящата вода и я оставете да ври 5-10 мин. Внимавайте чашката да не падне на дъното, защото има опасност да се залепи на горещия съд и да се повреди (Lunette потъва повече от други чашки). Големият съд спомага за по-свободното циркулиране на водата и своевременното изплуване на чашките на повърхността. Може да сложите чашката и в бъркалка за яйца, която ще я държи на разстояние от стените и дъното на съда.
Използването на силиконова бъркалка е за предпочитане, тъй като е възможно металните също да се нагорещят и да разтопят част от чашката. Ако използвате метална бъркалка, не оставяйте чашката си без надзор и не я варете повече от 5 мин.
Никога не оставяйте цялата вода да изкипи! Чашките ви ще се залепят на дъното и дори могат да се запалят!


- Стерилизиращи таблети - например Milton или всякакви други таблети за стерилизиране на зъбни протези или бебешки продукти. Следвайте инструкциите на кутията, за да определите необходимото количеството вода. Milton таблетите се разтварят в 3-4 литра студена вода, т.е. за 1 литър ви е нужна само около 1/4 таблетка и това е достатъчно за стерилизиране на 7-8 чашки. Оставете чашките да престоят 15-20 мин в съда с разтвора.  След това измийте чашката добре, за да премахнете леко химическата миризма.

II. По време на цикъл

1) При всяка смяна - Достатъчно е да изплаквате чашката първо със студена вода и след това да я измиете с топла вода и мек сапун или специалните препарати на различните фирми за менструални чашки. Интимен сапун също е добра алтернатива.
2) Ако въздушните отвори са запушени - Много е важно да почиствате отворите при всяка смяна, за да спомогнете за образуването и отпускането на вакуума! Напълнете чашката с вода, захлупете я с ръка, обърнете я надолу и изстискайте водата през отворите (виж видеото)




3) Ако въздушните отвори са замърсени - Ако са отпушени, но има засъхнала кръв по ръбчетата им, може да използвате клечка за зъби или четчица за почистване не междузъбното пространство. Ако замърсяването е в резултат на оцветяване от кръвта, търкането само по себе си няма да помогне. В този случай, ще трябва да се почистят със специални методи (виж по-долу).




III. Ако чашката има петна или е придобила жълтеникав оттенък

Кръвта е много силен оцветител и с течение на времето (няколко месеца/година) чашката ви може да придобие оттенък. Въпреки, че това е само оцветяване, а не засъхнала кръв и по никакъв начин не застрашава здравето ви, определено не е приятно за гледане. Но не бързайте да я хвърляте! С подходящо почистване чашката ви ще стане като нова.

- Почистване с 3% водороден пероксид (3% hydrogen peroxide) или т.нар. кислородна вода - напълнете съд с разтвора и потопете чашката за около 6-7 часа. Разликата преди и след почистване е очевидна:

Source: Christen Roberts Comer

Изплакнете добре чашката след като сте я третирали с пероксид и я измийте със сапун. Изваряване в чиста вода, след това също няма да навреди.








Други методи с различна успеваемост в зависимост от материала на чашката и степента на оцветяване:

- Поставяне на чашката на слънце - Избягвайте директна светлина, за да не стане много гореща и да се разтопи.
- Почистване със спирт - изтъркайте чашката с мека кърпа, напоена със спирт. Ако чашката ви помътнее в резултат на спирта, поставете на слънце за около час, за да възстановите цвета й.
- Стерилизиращи таблети - оставете в разтвора за няколко часа.
- Сода за хляб/оцет- разтворете малко сода/оцет във вода и накиснете чашката за няколко часа
- Изваряване във вода с малко сода за хляб/оцет

IV. Ако чашката е придобила неприятна миризма - Обикновено това не се случва, освен ако не забравите чашката във вас за много повече от 12 часа. Може да използвате всеки от горепосочените методи за почистване на петна.

V. Ако носите чашката, докато имате гъбична инфекция - В повечето случаи е възможно да използвате чашка, когато имате инфекция, стига да я дезинфекцирате (изваряване, таблети) преди следващия ви цикъл.

В заключение ще кажа, че почистването на менструалната ви чашка е важно, но имайте предвид, че не е нужно да се стига до крайности. Ако се замислим, не всичко, което влиза във влагалището ни се дезинфекцира усърдно, така че не изпадайте в паника, ако поради някаква причина не сте успяли да изварите чашката си преди да я поставите. В много от случаите вода и сапун веднъж на ден, както и преди и след съхранение, са напълно достатъчни.

От следващия ми пост ще започна да споделям впечатленията си от конкретни чашки, като първата ще е Lunette, а след това Lena и Lily. Ако имате конкретни въпроси или някоя тема, която искате да обсъдим преди това, ми пишете!

Ако искате да получавате известия за нови постове, както и да дискутирате различни теми, моля добавете се на фейсбук групата ни (инструкции най-отгоре на страницата)









Няма коментари:

Публикуване на коментар